INDONESIË, BALI EN NUSA PENIDA

02-08-2018

Bali staat bekend voor vriendelijke inwoners, mooie surfstranden, unieke tempels, gigantische rijstvelden, ... En ik kan je verzekeren alles wat ze over Bali zeggen klopt. Vanaf dat we aankwamen in Denpasar (de luchthaven van Bali) tot we weer vertrokken naar Amsterdam hebben de inwoners ons vriendelijk verwelkomt. Onze eerste nacht sliepen we in Kuta, dit stadje staat bekend voor het leuke nachtleven en het gezellige strand om te surfen. Kuta ligt dan ook maar 15 minuten van de luchthaven en dat maakte Kuta onze eerste stop. De eerste dag zijn we naar het strand gegaan om nog wat te bekomen van de lange vlucht, maar na een uur konden we de surfplanken niet meer weerstaan. Voor 200.000 Rp hebben we onze surfplanken gehuurd en zijn we de confrontatie met de golven aangegaan! Nu denk je waarschijnlijk Rp??? In Bali hebben ze in de plaats van euro's, Rupiahs. Een kleine som voor de wiskundige onder ons:

1 euro = 16.000 Rp - 500 euro = 8.500.000 Rp

Je kan dus beter maar een grote portemonnee kopen voor al deze briefjes. De tweede dag in Kuta zijn we naar een schildpadden-hulpcentrum geweest. Hier krijg je een enthousiaste uitleg over hoe ze de schildpadden op het strand van Kuta helpen en uiteindelijk mag je dan een baby-schildpadje vrij laten in de grote zee. (GEWELDIGE ERVARING!) In de avond gingen we opzoek naar lekkere restaurantjes om iets te gaan eten. Bijna in heel Bali heb je tussen 16-19 een 'happy hour' dit maakt het eten nog goedkoper. Na een kleine zoektocht zijn we bij een typisch Balinees restaurantje iets gaan eten. We bestelde een grote rijsttafel met verschillende soorten vlees (die geserveerd werden op een klein BBQtje) voor een klein prijsje van 13 euro per persoon. In Kuta is het heel toeristisch, je loopt 100 meter over straat en je wordt 7 keer aangesproken ofwel voor een massage, taxi, een scooter te huren of als je iets wilt kopen in hun winkeltje. Maar uiteindelijk heeft het ook weer zijn charmes.

De derde vertrokken we naar een andere plaats in Bali, dit deden we door middel van de lokale taxi. Onderweg zijn we gestopt bij een speciale koffie maker genaamd 'Luwak'. Dit is de traditionele koffie die gemaakt wordt van de uitwerpselen van een Luwak (een soort katachtige). Het was verrassend lekkere koffie en dit moet je zeker gedaan hebben in Bali, elke local inwoner vraagt of je hun speciale koffie al geproefd hebt. We kwamen aan in Uluwatu, deze plaats staat bekend voor één van de grootste tempels van Bali. Bij het hotel wat we geboekt hadden via Booking.com hebben we heel gemakkelijk een scooter kunnen huren voor 4 euro/dag. Met de app: Here, zijn we door de straten van Bali gaan rijden opzoek naar de mooiste plaatsen en tempels. Na een uurtje rijden kwamen we aan bij de Uluwatu Tempel, dit is een gigantische tempel dat op een groot klif ligt en dat maakt dat het een prachtig uitzicht heeft op zee. De vele apen in de tempel maakte het een groter avontuur dan we hadden verwacht. We zagen apen met zonnebrillen, apen met hoeden en wanneer je een aap in zijn/haar ogen keek kwamen ze op je springen (niet zonder gevaar)! In Uluwatu hebben we ook een canyon bezocht en de mooie zonsondergang gaan kijken op de meest witte stranden van Bali!

Van Uluwatu gingen we naar Sanur, dit is waar de overstapplaats is om naar andere eilanden naast Bali te gaan. Voor een overstap met de boot te maken moet je je goed informeren over de prijs. Op het strand van Sanur zijn er wel 20 dezelfde kraampjes die een ticket willen verkopen voor naar een ander eiland te gaan. Ze beginnen allemaal met een te hoge prijs van 600.000 Rp, maar na afpingelen hebben we ons ticket voor 300.000 Rp kunnen kopen. We zijn hier maar 1 nacht verbleven omdat op deze plaats niet heel veel bezienswaardigheden zijn. Vroeg in de ochtend hebben we de boot genomen naar het eiland Nusa Penida (zie verhaal onder op deze pagina).

Terug op Bali (Sanur) hebben we de taxi genomen naar Ubud. Dit is de bekendste plaats voor toeristen omdat rond Ubud veel bezienswaardigheden te zien zijn zoals de bekende rijstvelden, verschillende watervallen, vele tempels, mooie wandelingen, Bali swing, knuffelen met de olifanten, ... Op deze plaats zijn we 7 dagen gebleven. Ook hier hebben we 4 dagen de scooter gehuurd om de niet toeristische dorpjes te gaan bekijken en om andere plaatsen te gaan ontdekken! Na de 6 mooie dagen in Ubud zijn we voor 1 nacht terug gegaan naar Kuta omdat we in de ochtend onze vlucht naar Singapore hadden.

Dit was mijn Bali-avontuur in een heel kleine notendop. We hebben zoveel gezien en meegemaakt dat het teveel is om neer te schrijven.   NUSA PENIDA

Nusa Penida is absoluut het mooiste eiland dat ik tot nu toe in heel mijn leven gezien heb. De natuur is zo puur en het toerisme is hier dan ook ver te zoeken. Hier leven de inwoners het basic boerenleven en dit is zo mooi om te zien. Door de duizenden palmbomen lijkt het of je elk moment van de dag door een paradijs rijdt. Het eilandje is ook zo klein dat het makkelijk rond te reizen is met een scooter en ook hier is een scooter makkelijk te huren. Een kleine tegenvaller zijn de verschrikkelijk slechte wegen maar de bestemmingen maken het zeker de moeite waard. Wat er nog zo mooi is aan dit eiland zijn de prachtige kustlijnen, waarbij dus ook de bekende T-REX toebehoort. Op foto's ziet het er al magisch uit maar wanneer je eenmaal op de klif staat kan je je ogen niet geloven. Voor leuke sfeerbeelden bekijk het filmpje boven aan deze pagina!